مظهرالعجایب و مظهرالاسرار
ناشر: سنایی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 308
اندازه کتاب: وزیری گالینگور
سال انتشار: 1373
"کتاب حاضر، تصحیحی از نسخهی "مظهر العجائب" اثر "فریدالدین عطار نیشابوری" است. دیباچهی کتاب به وسیلهی "مرتضی حسینی برغانی" و در سال 1300 هجری نوشته شده است. ایشان تلاش کردهاند تا با آوردن ابیات و روایاتی گرایش عطار نیشابوری را به مذهب شیعهی اثنیعشری ثابت کنند. بر اساس روایاتی که ذکر میشود، نسب عطار را به ابوذر غفاری نیز میرسانند. کتاب در واقع دیوانی از اشعار عطار نیشابوری است. بیشتر اشعار مضامینی مذهبی و عرفانی دارند. برخی اشعار نیز بازگوکنندهی روایاتی از زندگی پیامبر (ص) و صحابه و همچنین خلفا و پادشاهانی چون هارونالرشید و محمود غزنوی است.
آثار شیخ به دو دستهى منظوم و منثور تقسیم مىشود. آثارِ منظوم او عبارت است از: دیوان اشعار او که شامل غزلیات، قصاید و رباعیّات است. مثنویات او عبارت است از: الهىنامه، اسرارنامه، مصیبتنامه، وصلتنامه، بلبلنامه، بىسرنامه، منطقالطّیر، جواهرالذات، حیدرنامه، مختارنامه، خسرونامه، اشترنامه و مظهرالعجایب.
از میان این مثنوىهاى عرفانى، بهترین و شیواترین آنها که به نام تاج مثنوىهاى او به شمار مىآید، منطق الطیر است که موضوع آن، بحث پرندگان از یک پرنده داستانى به نام سیمرغ است که منظور از پرندگان، سالکان راه حقّ و مراد از سیمرغ، وجودِ حقّ مىباشد که عطّار در این منظومه، با نیروى تخیّل خود و به کار بردن رمزهاى عرفانى، به زیباترین وجه، سخن مىگوید. این منظومه یکى از شاهکارهاى زبان فارسى است. یکى از معروفترین اثر منثور عطّار، تذکر الاولیاست که در این کتاب، عطار به معرفى 72 تن از اولیاء، مشایخ و عرفاى صوفیه پرداخته است.