
در تیررس حادثه،زندگی سیاسی قوام السلطنه
ناشر : اختران
مولف : حمید شوکت
نوبت چاپ : 6
سال چاپ : 1401
قطع : رقعی
نوع جلد : شميز
تعداد کل صفحات : 407
مولف : حمید شوکت
نوبت چاپ : 6
سال چاپ : 1401
قطع : رقعی
نوع جلد : شميز
تعداد کل صفحات : 407
اشتراک
نگاه اجمالی به کتاب
حمید شوکت در این کتاب طی هشت فصل فرازهای مهم زندگی سیاسی قوام را بررسی می کند؛ در این چارچوب، زندگی سیاسی قوام را می توان چنین طبقه بندی کرد:
الف) از منشی گری تا مشروطیت:
نویسنده در این بخش شکل گیری شخصیت فردی و سیاسی قوام را در بستر محافل اصلاح طلب در میان اشرافیت دوران قاجار بررسی کرده و معتقد است تا هنگام به توپ بستن مجلس و شکل گیری استبداد صغیر، شاهد «کوشش های بدون جنجال» قوام برای پیروزی آرمان های مشروطه خواهان بودیم.
شوکت ادعای تقی زاده درباره بی اهمیت بودن نقش قوام در مشروطه، را ادعایی از سر تفرعن می خواند (ص.۵۱) و قوام را نماینده گرایش بردبارانه و عاری از تنش و هیجان در مبارزات مشروطه می داند. در پی استقرار استبداد صغیر، قوام به فرنگ رفت و پس از شکست محمدعلی شاه از انقلابیون در دولت های پس از مشروطه به تناوب در وزارت های داخله، مالیه، عدلیه و جنگ سمت های دولتی داشت.
ب) وزارت و انقلاب:
عمده ترین خدمات قوام در دولت های پس از مشروطه و قبل از والی گری خراسان (یعنی در سال های ۱۲۸۸ تا ۱۲۹۶ شمسی)؛ به زعم نویسنده، خلع سلاح مجاهدان در خدمت ایجاد امنیت، استخدام مستشاران سوئدی برای تشکیل ژاندارمری و استحکام دولت، گماردن شوستر در سال ۱۲۹۰ برای سامان دادن به مالیه کشور و کوشش برای چیرگی بر دشواری های مالی ازجمله تلاش های قوام دراین دوره بود.